Arbeidsconflict met collega

stokjePlezier in je werk is belangrijk omdat je dan het beste presteert. Je werkt dan productief en je komt met suggesties om het werk te verbeteren.

Maar wat als je een collega hebt waarmee de samenwerking stroef verloopt of waarmee je zelfs ruzie hebt.

Gevolgen

Door een conflict met een collega verloopt de samenwerking niet optimaal en soms slecht. Ook je plezier en daarmee je productiviteit zal dalen door een conflict.

Onderzoeksinstituut TNO berekende in 2004 dat jaarlijks 60 duizend tot 100 duizend mensen zich ziek melden als gevolg van een arbeidsconflict. Uit ander onderzoek van TNO uit 2009 bleek dat ziekteverzuim wegens een conflict op het werk ook vrij lang duurt: gemiddeld zo’n 37 dagen.

De oplossing

Dit zijn de acties die je kan oppakken om de samenwerking met jouw collega te verbeteren:

1. Wie zet de eerste stap?
Besef dat een stroeve samenwerking niet aan de één of de ander te wijten is. Jullie veroorzaken het samen en jullie zullen het samen moet oplossen. Maar één van jullie zal de eerste stap moeten zetten en dat is vaak lastig want veel mensen zijn daar vaak te trots voor.

2. In gesprek
Hoe moeilijk het ook is, maar ga met elkaar in gesprek, eventueel met een ‘onafhankelijke’ erbij. Ga op zoek naar de reden waarom iemand zich zo gedraagt en vertel waarom jij je zo gedraagt. Ga niet in een welles, nietus discussie. Probeer elkaar te begrijpen.

3. Gemeenschappelijk doel
Achterhaal welk doel ieder van jullie nastreeft. Mogelijk is dat antwoord de verklaring voor jullie stroeve relatie.Ook hier geldt: luister goed, doe geen aannames en houd niet vast aan je vooroordelen. Kijk met een frisse blik. Besef dat een goed team uit verschillende karakters en kwaliteiten bestaat.

4. Stap voor stap
Ga aan de slag met de gemaakte afspraken maar denk niet bij de eerste tegenvaller “zie je wel”. Gun elkaar de tijd om te bouwen aan een nieuwe en vooral betere werkrelatie. Boek kleine succesjes en bouw uit.

Op deze manier zal het arbeidsconflict op het werk opgelost worden. Soms lukt dit binnen een week, maar soms een paar maanden.

Voorkom een arbeidsconflict

De grootste winst is natuurlijk dat een arbeidsconflict wordt voorkomen. Regelmatig werkoverleg zorgt er voor dat iedereen weet wat er speelt en wat er verwacht wordt. Maar ook op een goede manier feedback of complimenten geven is iets waar veel collega’s in kunnen verbeteren.

Door: