Lean logistiek voordelen met aandachtspunten en tips

Lean is hot. Zeker in de Logistiek en Supply Chain. De Lean logistiek voordelen die vaak genoemd worden zijn het reduceren van verspilling zodat kosten bespaard worden.

Gebaseerd op de diverse klantopdrachten die VAViA heeft gedaan waar Lean een belangrijke rol heeft gespeeld, hebben we onderstaande uitleg en aandachtspunten beschreven.

De basis van Lean

Het betrekken van medewerkers om meer en blijvende klantwaarde te realiseren is de kern van Lean.

Lean kent een verbeteraanpak met 5 stappen: Value, Value Stream, Flow, Pull en Perfection (het VVFPP-model), gericht op het voorkomen van (de 8 soorten van) verspilling  en een aantal standaard verbetertechnieken en -instrumenten (zoals Kano-analyse, VSM, 5S, Kanban en Kaizen-workshops).

Lean logistiek voordelen

De voordelen van Lean voor Logistiek en Supply Chain:

1. sterke focus op klanten en klantwaarde

2. het niet benutten van de kennis en kunde van medewerkers is een verspilling. Verbeteren van prestaties en het ontwikkelen van medewerkers gaan hand in hand.

3. door medewerkers te betrekken komt er een constante stroom van succesvolle verbeteringen op gang.

4. Lean kent veel handige instrumenten om verbeteringen te realiseren.

Lean is echter niet een kunstje wat je in 1 dag leert. Het is een andere manier van denken die door de hele organisatie heen zijn uitwerking heeft.

Aandachtspunten bij de start van Lean

De reden om met Lean te starten is een belangrijke basis voor het succes van Lean. Als het gaat om kostenreductie dan zal Lean zeker helpen, maar is het effect van korte duur. Als het gaat om continue verbeteren en de verwachtingen van klanten overtreffen dan is de kans op een succesvolle invoering van Lean al veel groter.

Lean is een prachtige denkwijze en beschikt over legio tools, maar de belangrijkste succesfactor zit in het management. Binnen Lean maakt een instruerende (transactionele) vorm van leiderschap plaats voor een coachende (transformationele) vorm van leiderschap en die vorm is niet voor iedere manager weggelegd. Loslaten en vertrouwen in plaats van controleren en sturen.

Omdat Lean integraal naar processen kijkt vanuit perspectief van de klant zullen sommige processen vervallen en wordt samenwerking belangrijker. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Geïnteresseerd in Lean ?

VAViA heeft Lean een onderdeel gemaakt van haar aanpak en werkwijze, onder andere in de Logistieke Healthcheck. Met deze diagnose is in korte tijd duidelijk welke verbeteringen mogelijk zijn, wat die opleveren en wat het plan van aanpak is.

Bekijk hier het rapport wat wij hebben samengesteld voor de logistieke afdeling van het bedrijf Gronelma Groothandel B.V. gebaseerd op de Logistieke Healthcheck.

Of bekijk een selectie van de beschrijvingen van de diverse klantopdrachten die VAViA heeft gedaan waar Lean een belangrijke rol heeft gespeeld.

 

Op zoek naar een handig en compact boek over Lean: https://www.bol.com/nl/p/starten-met-lean-snel-inzicht-in-lean-voor-directie-management/9200000079990131/