Logistiek verbetertraject NSK EDC

NSK is een Japanse producent van kogellagers. In Tilburg zit het Europese distributiecentrum (DC). Michel van Nispen is de Director European Logistics. Hij geeft leiding aan het DC in Tilburg en enkele kleinere Europese distributiecentra, samen met een managementteam van vijf man. De managers sturen negen teamleiders aan.

Logistiek verbetertraject NSK EDC

In 2009 nam NSK afscheid van de Operations Manager, net voor het hele land de crisis in schoot. We besloten de functie niet opnieuw in te vullen. Ik nam zelf enkele taken over en we tilden het managementteam naar een hoger niveau. Dat betekende ook dat de teamleiders zelfstandiger moeten functioneren. Die verandering ging niet zonder slag of stoot.

logistiek verbetertraject NSK EDC

Schatgraven

Het betrekken van mensen is nu meer een bewust proces. We hebben recent een nieuwe teamleider Inbound aangenomen. Hij was al meer gewend om te werken zoals wij willen werken. Het resultaat is dat je daar al meer zelfredzaamheid ziet. Voor een project op de werkvloer hebben we een magazijn medewerker geselecteerd, die zich regelmatig constructief kritisch uit. Iets wat we graag willen, maar wat toch niet zomaar iedereen doet. Zonder het verbeterproject hadden we ons wellicht meer laten leiden door praktische overwegingen en niet zozeer door de kwaliteiten van de persoon. Nu kiezen we de beste man.

“Misschien gooi ik zoveel hout op het vuur […] dat het vuur uitgaat.”

3 jaar later

De logistieke organisatie staat als een huis. Destijds keek men vanuit Japan zeer nauwlettend naar ons. Het vertrouwen is nu terug en we zijn het logistieke expertise centrum voor Europa geworden.

EInd 2013 hebben we een zware proef doorstaan, omdat een implementatie van een nieuw Europees systeem niet soepel verliep. Maar door de zelfredzaamheid en het vertrouwen in elkaar hebben we dit prima opgevangen.