Overzicht interventies – algemeen

Een interventie is een actieve, bewuste en geplande ingreep in een groep (of individu) om het functioneren van de groep (of individu) te verbeteren.

Een interventie kan gericht zijn op gedrag in de dagelijkse operationele activiteiten of onderdeel uitmaken van een verandertraject. In dat laatste geval is er veelal een veranderaanpak, veranderplan met als onderdeel een interventieplan (niet te verwarren met een communicatieplan dat gaat over het veranderproject).

Er zijn legio interventies mogelijk, zoals feedback, coaching, presentaties, rapportage, vergadering, brainstorming, Yammer, etc, etc.

Besef dat gedrag niet door één oorzaak ontstaat en zal dus ook niet veranderd worden met één interventie. Gedrag is aangeleerd en wordt in de loop van de tijd verankerd in de persoon. Dan is gedrag gewoonte geworden.

Overzicht interventies

Onderstaand willen we een verzameling aanleggen van minder gebruikelijke interventies. Aanvullingen en reacties zijn welkom.

  1. Ren je rot
  2. Schaalwandelen
  3. Selectief waarnemen
  4. Anders kijken
  5. De kamer van de manager
  6. Paradoxaal intervenieren
  7. Open Space
  8. Soft shoe shuffle

Een interventie in een veranderproject is gericht op betrokkenheid, veranderbereidheid en mede-eigenaarschap. Het model Weten, Willen, Kunnen biedt hiervoor houvast.

Wat bepaalt je gedrag?

Bekijk deze 15 minuten durende maar boeiende uitleg over wat bepaalt hoe je presteert. En welke interventies nodig zijn om beter te presteren.