Sporten kan verslavend zijn

Leestijd: 2 minuten

De management-oppepper van vorige week luidde: Vandaag ga ik meer sporten: een gezonde geest in een gezond lichaam.

In mijn jeugd was voetballen ‘mijn ding’. Na een omweg via tennis, squash en als gevolg van knie-problemen klom ik 10 jaar geleden voor het eerst op een spinning-fiets en sinds een jaar of 5 ben ik ook buiten actief op de fiets. Ik heb zelfs een sponsor…..

Of ik een gezond lichaam heb weet ik eerlijk gezegd niet. Conditie is er, spierkracht is er. Maar als ik bedenk dat mijn zwager vorig jaar plots op 49-jarige leeftijd overleden is, dan weet ik hoe kwetsbaar je bent.

Ik weet ook dat voor mij sporten betekent dat ik meer energie heb. En het zorgt voor ontspanning. Ik merk ook dat het fietsen voor mij verslavend is. Ik wil vaker, harder en verder. Of dat zo gezond is weet ik niet.

Sinds ik fiets (en eerlijk gezegd ook wat kiloos ben kwijtgeraakt) merk ik dat ik een beetje boos word als ik denk dat mensen hun lichaam verwaarlozen doordat ze te dik zijn of roken. Ik gun ze zo dat ze ook lekker sporten en net zoals ik daar energie van krijgen.

Als spinning-instructeur probeer ik mede daarom het beste uit de deelnemers aan de spinning-les te halen. Ik zorg er voor dat ze er plezier in krijgen, dat ze regelmatig terugkomen en dat ze succes(jes) boeken en vertrouwen krijgen. En ik zie daar de parallel met medewerkers in bedrijven. Daar gaat het ook om plezier, succes en vertrouwen. Er is wel een verschil een individuele sport zoals spinning, want in bedrijven gaat het om teamwerk en daardoor spelen trots en betrokkenheid ook een rol.

De  wekelijkse “management-oppepper” is bedoeld om je te inspireren en ik merk dat het mij ook inspireert. Afgelopen week  het boek “Beter Presteren Met Wielrennen” gekocht en vrijdag heb ik met een klant 70km gefietst.

Ben benieuwd naar jouw inspiratie.

De nieuwste management-oppepper staat hier voor je klaar.

Leave a Reply