Wat vind je van het boek Getting Teams Done ?

« Terug naar vorige pagina
0
0

Het boek Getting Teams Done (ISBN 9789462200418) wordt op bol.com als volgt beschreven:

Je team staat voor grote uitdagingen, maar het werken met lijstjes en gedetailleerde planningen brengt jullie nu niet meer verder. Er zijn bovendien irritaties en spanningen in de samenwerking geslopen, ingegeven door ego’s en politiek. Dat alles heeft tot gevolg dat dingen niet gedaan worden en kansen blijven liggen.

Met Holacracy is het mogelijk om zulke ‘spanningen’ om te zetten in flow: om te werken vanuit een gezamenlijke focus die het mogelijk maakt als team snellere en betere beslissingen te nemen. Essentieel daarvoor is helderheid over rollen en verantwoordelijkheden, supereffectieve meetings, en eenduidige spelregels voor betere besluitvorming.

Holacracy is een team- en organisatiemethodiek die verder gaat waar Getting Things Done ophoudt. De aanpak heeft een hoog praktisch gehalte en is voortgekomen uit jarenlange praktijkervaring in diverse sectoren. Aan de hand van een herkenbare casus wordt de lezer meegenomen in de belevenissen van een team dat deze aanpak aan den lijve ervaart.

Wat vind jij van dit boek?

Marked as spam
Geschreven door willem nooij (Vragen: 2, Antwoorden: 1)
Datum bericht 5 september, 2015 10:26
327 views
0
Private answer

Een boek dat claimt voor meer productiviteit in een team te zorgen, spreekt mij aan. En als het refereert aan Getting Things Done van David Allen dat zijn de verwachtingen behoorlijk hoog.

Geschreven in een stijl van een roman, net zoals Het Doel, is dit een makkelijk leesbaar boek.

De kern is samenwerking en communicatie en daar is niets nieuws te vinden in het boek. Het boek gaat in op Holocratie en dit is volgens het boek:
1. sturing en leiderschap liggen niet bij 1 centrale persoon (de manager) maar worden gedistribueerd
2. spanning worden in Holocratie gebruikt om helderheid te verkrijgen onder andere in rollen; spanning wordt gezien als brandstof
3. benutten van individuele kwaliteiten

Het invoeren van Holocratie duurt 3 tot 6 maanden. De basis is een reglement, de rollen en de soorten overleg.

In het boek worden m.i. geen echt nieuwe dingen genoemd:
1. ik zie overlap met Belbin teamrollen
2. het is gebaseerd op de standaard regels voor effectieve teams, zoals een helder doel, structuur/verantwoordelijkheden, communicatie en competenties
3. wat betreft het overleg zie ik overlap met de dagstarts uit Lean maar ook de Agile/Scrum stand-ups
Het geheel is zeker interessant om te lezen en toe te passen. Vooral het feit dat verantwoording laag in de organisatie komt (en zo de manager geheel/bijna overbodig maakt) en de focus op het gebruik van de aanwezige talenten.

Ik zou mijn klanten niet zo snel adviseren dit als een geheel te gaan oppakken omdat dit een nieuwe benadering is die tijd vergt is en ik schat in dat veel klanten daar niet veel zin in hebben en tijd voor willen vrij maken. Ik zou eerder adviseren om te kijken naar bestaande werkwijzes (m.n. overleg en de wijze van projecten uitvoeren en mogelijk de wijze waarop het dagelijkse werk wordt uitgevoerd) en die stap voor stap op een hoger niveau brengen om zo de productiviteit en de mate van plezier in het werk te verhogen. Hierbij wel gebruikmakend van Holocratie maar o.a. ook van Lean.

Marked as spam
Geschreven door willem nooij (Vragen: 2, Antwoorden: 1)
Beantwoord op 10 september, 2015 06:58
0
Private answer

Makkelijk leesbaar boek omdat de theorie via een verhaal wordt verteld (gelijk aan “het doel”). Worstel zelf nog een beetje met de inhoud. Een team kan bestaan uit mensen met verschillende taken/verantwoordelijkheden etc. maar hoe dit gebruiken bij een team met dezelfde taken/verantwoordelijkheden?

Marked as spam
Geschreven door René Overwater (Vragen: 0, Antwoorden: 1)
Beantwoord op 7 september, 2015 06:59
« Terug naar vorige pagina