Cursus communiceren

Cursus communiceren om zo prestaties te verbeteren

Je communiceert de hele dag. Ook als je niet praat. Want naast geschreven en gesproken communiatie, communiceert je ook met je lichaamstaal. Je oogopslag of houding zegt al veel.

Soms verloopt de communicatie niet gemakkelijk. Een gesprek of overleg gaat moeizaam. Er wordt te weinig relevante informatie gegeven, de informatie is niet gestructureerd genoeg of er wordt onvoldoende naar elkaar geluisterd.

Een cursus communcieren kan je helpen maar er zijn ook andere manieren om je communicatie te verbeteren.

 

Cursus communiceren tijdens je dagelijkse werkzaamheden

Als je beter wil communiceren moet je natuurlijk weten wat je wil verbeteren. Is het de kwaliteit van je schriftelijke communicatie of is het presenteren voor grote groepen of het begeleiden van workshops. Als je dat weet kan je de volgende stap zetten en dat is situaties in je werk opzoeken waar je jouw communicatie kwaliteiten kan uitproberen en verbeteren. Misschien is dat in een werkoverleg. Bereid je dan voor op dit werkoverleg maar met extra accent op de communicatie aspecten die je wil verbeteren. Wellicht kan je een medewerker vragen om notities te maken van zaken die je goed deed en die beter kunnen. Of neem je zelf op op een video (via een mobiele telefoon) en bekijk die rustig terug. Het leereffect zal je positief verrassen.

Beter en effectief communiceren heeft grote invloed op de werksfeer en op de prestaties. Het ziekteverzuim daalt en medewerkers zullen zich meer betrokken voelen zodat de kans op verbetersuggesties toeneemt. Ook in verandertrajecten zorgt betere communicatie voor meer samenwerking en succesvollere projecten.

 

Feedback om te leren communiceren

Het vragen aan een collega wat hij of zij van jouw communcatie vindt is belangrijke feedback om te gebruiken voor het leren communiceren. Soms krijg je spontaan feedback. Feedback geven en ontvangen is niet makkelijk, bekijk daarom deze praktische tips over feedback in het e-book Feedback is een cadeau

cursus communiceren

e-books management

Meer weten over: communicatie oefeningen, communicatieproblemen, communicatietechnieken, communicatie kun je leren, effectief communiceren of leren communiceren