Leren communiceren

Leren communiceren om zo prestaties te verbeteren

Communiceren doen we als mens al heel lang. Ook al toen we nog niet konden praten. Je houding en lichaamstaal zijn namelijk vormen om te communiceren. En naast verbale communicatie is er ook schriftelijke communicatie. Een tekening is dus ook een vorm van communicatie. De technologische ontwikkelingen hebben ook gezorgd voor nieuwe en snelle vormen van communicatie. De tijd van een fax of postduif ligt al ver achter ons.

 

Leren communiceren vraagt om een duidelijk doel

Als je jouw communicatie kennis en vaardigheden wil vergroten is het van belang te weten welke dat moeten zijn en waarom je dat nodig vindt. Vraag je collega’s eens op welke vlakken zij vinden dat je communicatie beter zou moeten worden. Is dat tijdens een presentatie of een inspirerend praatje of zou de manier van werkoverleg voeren moeten verbeteren? Of is het geven van complimenten of het aanspreken van niet functionerende medewerkers een belangrijk punt voor verbetering? Communicatie gaat in hoofdlijnen om het beinvloeden van Kennis, Houding en Gedrag.

 

Communiceren nieuwe stijl

Naast brief en posters is een Intranet ook een moeie manier voor interne communicatie. Vergeet niet te denken aan SMS, Facebook (Yammer), Whatsapp of Youtube. Maar een gewoon werkoverleg of bedrijfspresentatie is ook nog steeds een krachtig middel (maar kijk wel naar het doel). Maar communicatie nieuwe stijl heeft ook te maken met je doelgroep. Vroeger was een manager de baas waar naar geluisterd werd. Nu is een manager meer een coach die kaders stelt. Medewerkers ontlenen jun motivatie aan zelfstandigheid, zingeving en hun ontwikkeling. DIt besef moet mee spelen in jouw manier van communiceren.

 

Feedback om te leren communiceren

Het vagen aan een collega wat hij of zij van jouw communcatie vindt is belangrijke feedback om te gebruiken voor het leren communiceren. Soms hoef je het niet vregen en krijg je spontaan feedback. Feedback geven en ontvangen is niet makkelijk, bekijk daarom de 7 handige tips over feedback in het e-book Feedback is een cadeau

leren communiceren

Meer weten over: communicatie oefeningen, communicatieproblemen, communicatietechnieken, communicatie kun je leren, cursus communiceren, effectief communiceren.