Mijn ijsberg is gesmolten

Leestijd: < 1 minuut

De management-oppepper van vorige week: “Vandaag ga ik de omstandigheden veranderen zodat het gedrag in mijn afdeling / team / bedrijf verandert”

Als directeur/manager wil je veranderen omdat je denkt dat je team/afdeling/bedrijf dan beter gaat presteren. En je hebt gemerkt dat veranderen niet altijd even makkelijk is.

 

Soms lukt veranderen wel en hoe komt dat dan?
Als ik een simpel voorbeeld mag geven: mijn vrouw en kinderen zijn op vakantie en ik ben thuis gebleven vanwege een ongeval met mijn racefiets. Thuis is het veranderd, ik doe andere dingen. De omstandigheden zijn veranderd en ik gedraag me daardoor anders.

Hoe kan je dit zakelijk hanteren?
Stel je wilt dat medewerkers meer ondernemerschap vertonen of meer innovatief zijn. Ze aanspreken om meer ondernemend te zijn zal niet veel resultaat opleveren. De omstandigheden die je dan kan veranderen zijn ruimte/middelen geven en kaders stellen. Je kan ook de structuur of de teamsamenstelling wijzigen. En ja er zijn veel meer aanpakken en mogelijkheden om tot de gewenste verandering te komen!

Bekijk deze video en wellicht inspireert het je.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bRCW8W_jPIM]

Besef dat medewerkers iets doen omdat:
–       ze het doel begrijpen (passend bij hun eigen doel)
–       ze feedback krijgen (dat stimuleert)
–       ze het kunnen (kennis en kunde maar ook overtuigingen)
–       ze het willen (persoonlijke belangen maar ook wat de groep er van vindt)
–       ze de juiste omstandigheden krijgen

D. Pink noemt in zijn boek “Drive’ de volgende motivaties voor mensen:
1. autonomie (zelfstandigheid)
2. meesterschap (vakmanschap)
3. zingeving (doel)

Bekijk deze prachtige video en laat je verrassen: geld is een slechte motivator.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc]

Ik hoop dat mijn omstandigheden thuis weer snel als normaal zijn, want mijn zingeving is momenteel behoorlijk gedaald.

You may also like
Benchmark logistiek veranderkunde
Logistieke samenwerking: Menselijke factor sleutel tot succes
Highlights boek Switch – veranderen als verandering moeilijk is