Anders kijken

Leestijd: 2 minuten

Soms lijkt het wel of collega’s niet zien wat jij ziet.

Louis van Gaal is grof met zijn uitspraak “zijn jullie nou zo dom, of ben ik nou zo slim”.

Maar zien wat er is lijkt makkelijk. Bekijk het plaatje en oordeel of de lijnen recht lopen (en ja dat is zo!).

De vraag is of wij wel in staat zijn om goed waar te nemen? Oordeel zelf als je de video hebt bekeken.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ubNF9QNEQLA]

De ogen van de manager

Een vraagstuk of situatie goed bekijken en vervolgens daar naar handelen dat is wat menig manager dagelijks doet. Vaak onder tijdsdruk maar veelal ook rustig analyserend.

Een situatie of vraagstuk van meerdere kanten bekijken is niet altijd makkelijk als je dat alleen doet. Een collega betrekken geeft al snel meerdere invalshoeken en een beter beeld. Maar een collega betrekken doen we m.i. te weinig.

Als leidinggevende is het ook moeilijk om goed naar jezelf te kijken. Onderzoeken laten zien dat leidinggevenden een positiever beeld van zichzelf hebben dan dat medewerkers van de leidinggevenden hebben.

Ook bij het bedenken van vernieuwing van processen, producten of diensten is anders kijken van belang. Diversiteit helpt om anders en meervoudig te kijken.

“Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”, aldus Einstein. De bril van je collega zal uitkomst bieden.

You may also like
Benchmark logistiek veranderkunde
Highlights boek Switch – veranderen als verandering moeilijk is
competenties leidinggevende
Highlights boek Darwin voor Managers

Leave a Reply