competenties leidinggevende

Highlights boek Darwin voor Managers

Leestijd: 2 minuten

Darwin voor managers

Auteur: Max Wildschut
ISBN13  978 907 788 1644
294 blz
eerste druk november 2009

Kern van het boek Darwin voor Managers

Hoe je meer uit je medewerkers kunt halen door als manager in te spelen op hun natuurlijke behoeften.

Highlights

Succes in moderne organisaties is afhankelijk van ongrijpbare zaken als betrokkenheid, proactiviteit,
leiderschap en creativiteit. Hoe dit te managen is een van de grootste uitdagingen voor modern management. Nieuwe inzichten in hoe evolutie de menselijke geest heeft gevormd biedt hier concrete handvatten.

De stelling van het boek (bijna een feit in de ogen van de auteur): De effectiviteit van een systeem wordt bepaald door de mate waarin het aansluit bij de menselijke natuur.

Uitgangspunt van het boek is dat de mens een gevoel van gemeenschap wil omdat de mens een sociaal dier is. Daarnaast vormt vertrouwen de basis voor een succesvolle gemeenschap.

De samenwerking in het verleden was organisch terwijl die tegenwoordig meer ‘mechanisch’ is. De gedachte dat alles maakbaar is overheerst. De mechanische vorm is uiterst efficient, maar totaal vervreemdend. Organisch is productiever indien de juiste context gecreëerd is zoals betrokkenheid en pro-activiteit.

De focus in dit boek ligt vooral bij context: hoe kunnen we een context creeren waarin mensen optimaal kunnen functioneren. En het spreekt voor zich dat kennis van de evolutie hierbij wordt toegepast. Zo is betrokkenheid een instinctieve reactie net zoals ambitie. Dit soort kennis maakt dit boek een must-read voor managers die de talenten van medewerkers willen benutten en ontwikkelen.

Waardering

Het boek heeft zijn waarde omdat het laat zien en aantoont dat een andere manier van leidinggeven en het creëren van de juiste context leidt tot betere prestaties.
weten willen kunnen HPC

Interview Max Wildschut

In de 4-de editie van ons digitaal magazine staat het interview wat wij hebben gehad met de auteur Max Wildschut.

Om zowel prestatie, motivatie als beleving (meer plezier, minder stress) in organisaties te verbeteren is door de auteur de Human Performance Context scan (HPC) ontwikkeld. VAViA is getraind om deze HPC te gebruiken. Klik hier voor meer info.

Bestel hier het boek Darwin voor managers

You may also like
Benchmark logistiek veranderkunde
Logistieke samenwerking: Menselijke factor sleutel tot succes
Highlights boek Switch – veranderen als verandering moeilijk is

Leave a Reply