coimbee toolbox continu verbeteren

Verbeteren; pijn of plezier?

Leestijd: < 1 minuut

Topsport wordt vaak gebruikt als vergelijking met werk. Topsporters zijn doorzetters, willen winnen, kunnen afzien en lijden pijn.

Werk is ons inziens waar je plezier aan ontleent. Waar je jouw talenten ontwikkelt. En waar je energie van krijgt. Het gaat volgens ons om slimmer werken in plaats van harder werken.

Slimmer werken betekent dat je “iedere dag” bezig bent om kleinere verbeteringen te bedenken en te realiseren. In het boek van Paul Akers (gratis op deze website) noemt hij het “2 seconden” verbeteringen. Boeiend en inspirerend boek.

De moeilijkheid voor veel bedrijven is om verbeteren als een normaal bedrijfsproces te zien en in te richten. Veel bedrijven verbetert ad hoc, pas als er noodzaak is. Of pakken veel te veel tegelijk op met veel te weinig resultaat.

Verbeteren wordt een normale / dagelijkse activiteit als de verbeteringen niet te groot zijn, als je het resultaat ziet en als dit resultaat gewaardeerd wordt. Maar ook als plezier ontleent aan verbeteren. Bijvoorbeeld doordat je ziet wie waar mee bezig is. Niet alleen binnen je eigen team maar de verbeteringen van andere teams. Als je merkt dat jouw ingebrachte verbetering een ‘like’ krijgt of dat collega’s reageren op jouw verbeter-suggestie.