Video boodschap van de CEO en je project wordt een succes

Leestijd: 2 minuten

Een video boodschap van de baas doet wonderen bij een veranderproject. Alle medewerkers krijgen de professioneel gemaakte video boodschap te zien en horen hoe belangrijk het project voor de organisatie is.
Maar welke wonderen vinden nu werkelijk plaats?

Zou de slagingskans van veranderprojecten (nu slechts 30%) echt met deze video verbeteren? Hebben we allemaal al jaren liggen slapen?

Gaat het project succes omhoog

Het wonder wat geschiedt is dat management kan zeggen dat ze gecommuniceerd hebben en dat medewerkers weerstand vertonen. En hiermee bewijst management hun gelijk.

En er gebeurt nog iets wonderlijks: de video boodschap is eenrichtings-verkeer. De CEO vertelt en de kijker moet luisteren. Die werkwijze kan passen bij het betreffende veranderproject, maar dit zal niet de doelstelling zijn van veel veranderprojecten.

Weerstand medewerkers

Wat nodig is dat medewerkers meedenken en meewerken. Daarom moeten ze vroegtijdig betrokken worden. Niet door te communiceren over het veranderproject maar door ze mee te laten werken. Bij voorkeur allemaal.

Medewerkers moeten snappen waarom de verandering nodig is, weten wat de verandering voor hen betekent en in staat zijn om te doen wat nodig is.

Wat leren de hockey-dames ons?

Marc Lammers (ex-bondscoach, dames hockey) schrijft op zijn website video boodschapdat “zijn meiden” 10% onthouden en toepassen van de door hem bedachte aanvalsstrategieën en 90% van hun eigen bedachte tactiek…

Trouwens, het “beste” moment om deze video boodschap van de CEO te laten zien is natuurlijk vlak voor de invoering van het nieuwe systeem of werkwijze want dan hebben medewerkers nauwelijks nog invloed op het veranderproject.

Leave a Reply