Jouw Punt in de Verte

Leestijd: 2 minuten

Een piloot gebruikt een Punt in de Verte (PIDV) om koers te bepalen en te houden. Daarnaast gebruikt hij zijn instrumenten. Dit principe zal voor menig directeur en manager een herkenbaar metafoor zijn. Of ligt het anders?

Een pilot die met een snelheid van MACH 1 (330 m/sec) vliegt moet een stilstaande hindernis al op 2 km afstand kunnen waarnemen wil hij die nog kunnen ontwijken. Zijn focus op de verte heeft dus te maken met deze snelheid en andere beperkingen zoals het ontbreken van referentiepunten. Klik hier voor meer informatie over de visuele beperking van een piloot.

Fixeren maakt blind
Volgens de auteurs Nagel & Heyda worden van een leider 7 essenties verwacht. Eén van die essenties is dat een leider een visie moet hebben.

Zonder visie overkomen ‘de dingen’ ons. Visie geeft kracht en richting. Visie geeft betekenis aan wat we met elkaar willen bereiken.

Een visie is m.i. niet te vergelijken met een Punt in de Verte, zoals een piloot die hanteert. De piloot heeft een concreet doel. Bij een visie gaat het om de richting en die is wat vager en abstracter en hopelijk aantrekkelijk.

Een visie en een veranderdoel biedt een gevoel van focus en saamhorigheid wanneer een visie / veranderdoel gemeenschappelijk wordt opgesteld. Prof. Jaap Boonstra spreekt over Sense of Belonging
[tweet https://twitter.com/jaapboonstra/status/264701278146416640 align=left]

Managen is een ouderwets woord
Bij veranderingen in organisaties wordt al snel het woord ‘managen’ gebruikt en dan lijkt het veranderdoel op een Punt in de Verte. Met als gevaar dat de ogen voor onverwachte mogelijkheden en talenten gesloten blijven. Los van het feit dat veranderingen door de toegenomen complexiteit m.i. nauwelijks te “managen” (in de huidige betekenis) zijn.

De maakbaarheidsgedachte overheerst. Het woord ‘managen’ is voor veel managers synoniem voor beheersing en het uitsluiten van risico’s en de garantie voor succes. Cijfers tonen aan dat 70% van de organisatieveranderingen niet slagen. Tijd om het woord ‘managen’ te vervangen door een beter woord zoals leiden, verleiden, begeleiden of faciliteren. Ik ben benieuwd naar jouw suggestie en mening.

You may also like
Benchmark logistiek veranderkunde
Highlights boek Switch – veranderen als verandering moeilijk is
competenties leidinggevende
Highlights boek Darwin voor Managers