De kunst van het wielrennen

Leestijd: < 1 minuut

Sport wordt vaak als metafoor gebruikt.  De rol van coach is hierin erg interessant.

Stel je bent atleet en je wil de 100 meter in 11 seconden lopen, je traint er flink voor en je kan het ook, maar dan bindt de coach de veters van je beide schoenen aan elkaar! Een raar voorbeeld?

Stel je bent medewerker en je kan en wil je werk doen, maar je manager geeft je onvoldoende middelen of ruimte. Dit vind je waarschijnlijk geen raar voorbeeld, maar het is net zo raar als het voorbeeld van de hardlopen en zijn/haar coach.

Estafette
Het bovenstaande voorbeeld van de hardloper kunnen we ook gebruiken indien het een hardloper in een estafette team is, maar dan heeft elke hardloper zijn/haar eigen coach. Want zo gaat het vaak in bedrijven: medewerkers van verschillende afdelingen moeten samenwerken en willen dat ook, maar management maakt dat lastig.

Wielren ploegentijdrit
Een prachtige vorm van samenwerking is de ploegentijdrit bij wielrennen. Hier wordt de winst bepaald door de renner die het laatst binnenkomt. Als team moet je elkaar dus op sleeptouw nemen, je moet als groep bij elkaar blijven. Een lastige opgave want op individueel niveau wil iedereen winnen.

Als spinning-instructeur ben ik ook bezig het beste uit een groep spinners te halen. Het boeiende is daar dat iedereen een ander doel heeft. Bij een topsporter is dat duidelijk: winnen. Bij de spinners is dat voor de 1 afvallen en voor de ander voorbereiden op een marathon. En zo is het in bedrijven ook.

Ik ben benieuwd naar jouw ‘methoden’ om jouw team op top-niveau te laten presteren.

Wil je nog een management-oppepper klik dan hier of meld je hier aan voor een 2-wekelijkse management-oppepper in je mailbox.

 

You may also like
Benchmark logistiek veranderkunde
Highlights boek Switch – veranderen als verandering moeilijk is
competenties leidinggevende
Highlights boek Darwin voor Managers

Leave a Reply