Jean aanpak resource efficiency

Logistiek en Verandermanagement, seminar 8-10-2015

Leestijd: 2 minuten

Op 8 oktober 2015 waren ruim 60 logistieke professionals bijeen in de Kroon Amersfoort. Met als key-note sprekers Jack van der Veen en Ben Tiggelaar.

Een paar interessante en opvallende zaken.

Lean en ketensamenwerking

Gedurende het betoog van Jack van der Veen (Hoogleraar SCM Nijenrode) stelde hij het publiek de vraag wat de aanpak moet zijn om tot betere prestaties te komen, waarbij er 3 opties waren:

a. via het streven naar resource efficiency

b. via het streven naar flow efficiency

c. een combinatie van beide

Opvallend vond ik dat een groot aantal logistiek professionals kozen voor optie 1, terwijl de literatuur van onder andere Lean laat zien dat optie 2 de beste is. Sterker nog het streven naar resource efficiency ontneemt alle mogelijkheden tot innovatie en creativiteit.

Presentatie Ben Tiggelaar

Ja, dit was een goed en leuk verhaal. Onderbouwd en onderhoudend. Met 2 mooie natuurwetten vanuit de gedragswetenschap:

A > c     Automatisch gedrag is sterker dan geconditioneerd gedrag

P > p     Pijn is sterker dan plezier

En met de Vloek der Kennis als prachtige afsluiting voor mij.

verandermanagement fiets

WWK-model

Een speciale fiets, waarbij het stuur naar links draait en het wiel naar rechts (en andersom), had ik meegenomen om het WWK-model te illusteren.

Wat mij opviel was het volgende:

1. de ‘bekentenis’ van enkele deelnemers dat ze door de presentatie van het WWK-model beseften dat ze te weinig tijd besteden aan Willen en Kunnen

2. dat de deelnemers een veel te lage inschatting maken hoe lang het duurt voordat iemand een verandering ‘onder de knie’ heeft. De terugval in prestatie (zie afbeelding) is het gevolg van gewenning en eventuele onvolkomenheden in de nieuwe werkwijze en systemen.

 

groene lijn

 

You may also like
Case Eriks
Landelijke SuccesGPS meting