Het schrift van Lionel Messi

Leestijd: 3 minuten

Het schrift lag er al een tijdje en zag er beduimeld uit. Een snelle blik leerde dat dit het schrift van Emma was. Het waren haar aantekeningen die ze heeft gemaakt toen ze net in dienst was. Nu is het schrift door Joris in gebruik. Hij is net in dienst en heeft veel aan de notities en werkinstructies van Emma.

Lionel Messi zal ook een schrift hebben met notities. Misschien gebruikt hij het schrift nu niet meer, maar vroeger zal hij er vast wel eens in gebladerd hebben. Ook Messi traint, net zoals Emma en Joris, om beter te worden.

Aan de FHM Bionic vertelde Messi in 2011: “Trainen is echt de ruggengraat van een succesvolle voetballer. Om op het hoogste niveau te kunnen spelen heb je een heel assortiment aan vaardigheden nodig, en je moet constant werken aan die kwaliteiten om telkens weer goed te kunnen presteren onder druk. Het is niet genoeg om één goede wedstrijd te spelen; je moet alle wedstrijden zo goed als je kunt spelen en om dat te bereiken moet je trainen.”

Excellentie is een gewoonte

Door herhaling en oefening worden wij geconditioneerd. Onze conditionering bepaalt voor een groot deel ons gedrag en onze acties. Zo ontstaan routines. Ook in het werk. “We zijn wat we herhaaldelijk doen. Excellentie is daarom geen daad, maar een gewoonte”, aldus Aristoteles.

Werkinstructies zijn niet saai en stoffig, maar levende documenten die regelmatig worden bijgewerkt en worden gebruikt om te trainen en om continu te verbeteren.

Tijd om te trainen

Messi krijgt tijd om te trainen. Hij speelt gemiddeld 2x per week een wedstrijd en de rest van de week traint hij. Emma en Joris werken 40 uur per week en trainen veel tijdens het werk, maar gelukkig werken zij bij een werkgever die snapt dat er overdag ook ruimte moet zijn om te trainen en te verbeteren. Emma en Joris maken daar dankbaar gebruik van want ze willen goed in hun werk worden. Net zoals veel anderen worden zij gedreven door vakmanschap, zingeving en autonomie (aldus de wetenschappers Deci & Ryan). Productiviteit verbeteren en het verhogen van de kwaliteit gaan zo hand in hand met de toename van het plezier in het werk.

Lean stappenplan en continu verbeteren

lean stappenplanLean staat synoniem voor continu verbeteren.

Steeds meer bedrijven, in Logistiek en daar buiten, gaan aan de slag met Lean. Aan de oppervlakte is Lean een heldere en begrijpelijke manier van denken en doen. Maar het boek Toyota Kata van Mike Rother laat zien dat we wellicht toch niet alles begrijpen van wat ze bij Toyota (de bedenkers van Lean) nu echt bedoelen. Zo heeft de manager bij Toyota de opdracht om les te geven gebaseerd op de verbeter-kata, PDCA-cylcus en coachings-kata. Natuurlijk hoeft een bedrijf dat Lean wil werken geen copie van Toyota te zijn, maar dan ook niet klagen als Lean-werken niet de productiviteit en kwaliteit oplevert wat het Toyota al jaren oplevert.

Als u al Lean gebruikt zijn de Lean tools zoals One-point-lesson en Kamishibai (zie www.lean-wiki.nl)misschien de volgende onderdelen die u gaat gebruiken om net zo goed te worden als Toyota en Lionel Messi. Overweegt u met Lean te starten, dan is dit Lean stappenplan een prima basis. Of hanteer deze handige skillsmatrix voor de ontwikkeling van mensen en processen.

Zo traint Lionel Messi:


Leave a Reply