Logistiek project met Lean 5S

Een voorbeeld van een logistiek project waar het accent ligt op verbeteren van productiviteit en of kwaliteit is hierna kort beschreven.

Eerst even wat achtergrond informatie:

  1. bedrijf is een metaalbewerker
  2. eigen werkplaats van 6000m2, waar de staalconstructies worden gemaakt
  3. de eigen buitendienst installeert deze constructies
  4. elke opdracht is uniek en daarmee een project

Om de gewenste groei te realiseren moet er efficiënter gewerkt worden en dat betekent betere benutting van de ruimte in de werkplaats en betere bewaking van de projecten.

Aanpak logistiek project

Op de hoofdlijnen ziet de aanpak van dit logistiek project er alsvolgt uit:

  1. bij start creëren van bewustwording dat verandering nodig is
  2. aan de hand van diverse Lean tools op gang brengen van deze veranderingen, concreet hebben we dit via dagstarts gedaan zodat de betrokkenheid omhoog ging en er diverse verbeteracties opgepakt worden
  3. maandelijks hebben we bewust stilgestaan bij de succesjes en successen en dit gaf vertrouwen waardoor medewerkers meer en grotere veranderingen aandurfden
  4. in 4 maanden tijd is de efficiency met 10% verbeterd en is de basis gelegd voor continu verbeteren

Logistiek project met Lean 5S in de praktijk

Opvallend is hoe snel via de dagstarts de sfeer en betrokken is verbeterd. Medewerkers gaven aan dat dit in nog geen week tijd is gebeurd. Ook mooi is dat het opruimen van de werkplaats stapje voor stapje plaatsvond. Bijgaande foto laat zien wat de eerste resultaten waren.

 

Logistiek project met Lean 5S

Lean 5s checklist

Aan de hand van de principes van Lean 5S hebben we de gehele werkplaats bekeken en gescoord met behulp van de Lean 5s checklist. Natuurlijk was de eerste die score niet hoog maar de eerste resultaten van de schoonmaakacties wel.
Lean 5S checklist

Uw logistiek project

Elk logistiek project heeft zijn eigen doel en bijhorende aanpak. Voor een succesvol project in Logistiek, Productie of Supply Chain heeft VAViA de aanpak en hulpmiddelen, zoals de Logistieke Healthcheck, beschikbaar. Graag vertellen wij in een kort kennismakingsgesprek meer over de logistieke projecten die wij hebben mogen uitvoeren. Of kijk in onze agenda voor andere manieren om met ons kennis te maken.

Wilt u zelf berekenen welke besparing er mogelijk is in uw logistieke operatie en supply chain, gebruik dan deze calculator.

Meer informatie over Lean vindt u op deze Lean WIki